PAS COOKING

PAS CREATIONS
Al een aantal jaren laat PAS zo veel mogelijk de kant en klaar producten in de supermarkt staan. Het is veel gezonder om met verse producten eten te bereiden. Een potje tomatensaus voor de pasta kan je heel goed zelf maken. Helemaal niet moeilijk, het kost je een of twee keer per jaar een dag werk, dit omdat je het wel even groots moet aanpakken, het liefs met een 8 liter pan. Om de saus te bewaren kun je porties invriezen maar mijn voorkeur gaat uit naar potten saus wecken. De saus blijft op die manier een hele tijd goed.
Wil je minder zoete ijsthee drinken dan die je in de winkel haalt maak dan je ijsthee zelf! Als iets makkelijk is, is dat het wel. Ook hier geldt weer, pak het groots aan, maak meteen een groot aantal flessen klaar. Het is echt heel lang houdbaar!

Koken met een stoofzak

De stoofzak, hooimadam, de pannenstoof, de EcoStoof: het zijn allemaal warmtezakken voor pannen.

 

Vroeger werd de hooikist regelmatig gebruikt. Een kist, gevuld met hooi, waarin eten gegaard en warm gehouden kan worden. Een goedkope en makkelijke manier van koken. En ook nog eens helemaal zelfvoorzienend. Het kookproces duurt wat langer, maar je hebt er geen omkijken naar. Door de isolerende werking van het hooi blijft de temperatuur lange tijd relatief hoog en gaart een gerecht door, zonder toevoer van energie. Een duurzame manier van bereiden van voedsel die best weer wat aandacht mag krijgen. En dat gebeurt, want er is een moderne, knappe variant van de hooikist op de markt: de stoofzak.

 

De stoofzak is geen kist, maar meer een soort zak. Gemaakt van hoogwaardige Wax print katoen, gevuld met fiberfill. De kleurrijke hoes heeft een grote opening aan boven- en zijkant, waar je makkelijk een pan in kunt zetten. Met een koord bind je de zak vervolgens dicht. De stoofzak is niet alleen handzamer dan de ouderwetse kist, maar isoleert nog beter, is gemakkelijker op te bergen en ziet er leuker uit. De stoofzak is momenteel beschikbaar in één maat en is geschikt voor een pan met een diameter van maximaal 28 cm.

 

Het gebruik van een stoofzak is heel eenvoudig. Breng het gerecht aan de kook, laat het kort koken en zet de pan daarna in de stoofzak. Neem de reguliere kooktijd en tel daar ongeveer 1/2 van die kooktijd bij op. Na die tijd is je gerecht klaar. Maar geen haast! Het eten blijft nog uren warm. Niet alles kan goed klaargemaakt worden in een hooikist. Vooral slow food past bij dit keukengerei uit de tijd dat alles langzamer ging. Stoofschotels, draadjesvlees, groenten die lang moeten koken (bietjes, bonen, zuurkool), rijst, pasta en aardappels

De stoofzak is ook ideaal om eten in warm te houden als iemand niet op tijd thuis is voor het avondeten. De magnetron is dan niet meer nodig! Ook kun je iets koud houden in deze moderne hooikist. De zak is daarnaast makkelijk mee te nemen, dus een ideaal item voor bijvoorbeeld een picknick in het park. Vroeger ging de kist ook al met de landarbeiders mee het veld op, om ‘s middags een lekker warm maaltje te kunnen eten.

‘De zak is makkelijk mee te nemen, ideaal voor een picknick in het park.

Stoofzak in African style made by PAS CREATIONS
Stoofzak Kampala Turquoise

Wecken

Heb je veel groenten en fruit over uit eigen tuin? Wanneer je groenten of fruit weckt kun je de producten tot wel jaren bewaren. Hartstikke gezond zonder dat je conserveringsmiddelen hoeft te gebruiken.

 

Wecken (of inmaken) is een proces waarin je groente en fruit door middel van verhitting conserveert. Normaal gesproken bederven groente en fruit door micro-organismen die aanwezig zijn op het voedsel. Het verhitten van het voedsel in een inmaakglas zorgt er echter voor dat de micro-organismen worden gedood. Wanneer het inmaakglas afkoelt zal er een vacuüm ontstaan. Het voedsel kan hierdoor lang worden bewaard.

Naast het feit dat je eten tot wel jaren kunt bewaren is wecken een gezonde keuze. Je bepaalt zelf wat er in het voedsel terecht komt en hoeft niet te werken met conserveringsmiddelen. Maar wist je ook dat wecken kostenbesparend is? Je kunt alle producten uit eigen tuin gebruiken, zonder dat je iets hoeft weg te gooien. Daarnaast zijn seizoensgroenten en seizoensfruit, in de periode dat ze geoogst worden, goedkoper in de supermarkt. Wanneer je de seizoensproducten flink inkoopt en vervolgens weckt, hoef je ze niet te kopen in de duurdere maanden en bespaar je veel geld!

Waarom zou je groente of fruit inmaken als je ook een diepvriezer hebt? Ingemaakte producten kun je langer bewaren dan producten die je invriest. Het weckproces kost natuurlijk meer tijd dan invriezen. Maar ingemaakte producten daarentegen bereid je veel sneller dan de ingevroren groenten die je eerst moet ontdooien en koken.

Fruit wecken

Bijna alle soorten fruit kun je wel wecken zoals: appels, peren, aardbeien, bramen, bessen, frambozen, druiven en perziken. Fruit kun je eenvoudig wecken. Het voedingszuur in deze producten zorgt ervoor dat bacteriën geen kans krijgen om te groeien.

 

Groente wecken

Groenten kun je ook eenvoudig wecken maar het is belangrijk om secuur te werken. Gebruik altijd pas geoogste verse groenten. Daarnaast bestaat er bij het inmaken van groenten een kans dat de botulisme bacterie ontstaat. De bacterie kan zelfs overleven bij 100 graden. Wat kan je hiertegen doen? Kook het eten 10-15 minuten voordat je het opeet. De eventueel ontstane bacterie zal worden vernietigd. Wanneer je groenten inmaakt in azijn met suiker of alcohol kan de botulisme bacterie ook niet ontstaan. Alternatieven voor het inmaken van groenten zijn invriezen, drogen en inleggen.

Stap 1 – Het is heel, heel erg belangrijk dat je hygiënisch werkt. Was je handen zorgvuldig en steriliseer de weckpotten en rubberen ringen 5 minuten in kokend water met soda of in de vaatwasser. Spoel daarna goed af.

Stap 2 – Maak je voedingsmiddelen die je wilt wecken klaar naar recept.

Stap 3 – Vul de weckpotten of weckflessen. Probeer zo weinig mogelijk lucht erin te laten en houd de randen schoon. Je kunt hierbij gebruik maken van een speciale vultrechter.

Stap 4 – Nu leg je de rubberen weckring op de rand van het deksel. Vervolgens leg je ze samen op de weckpot. Zorg dat je de weckring zo weinig mogelijk aanraakt. Gebruik nu de klemmen of beugels om het deksel vast te zetten.

Stap 5 – Plaats de weckpotten in een weckketel of soeppan met onder in een rooster of een theedoek. Je kunt meerdere potten op elkaar stapelen. Vul de ketel of pan vervolgens met water tot aan driekwart van de bovenste weckpot.

Stap 6 – Nu mag je het water verwarmen en weck je het voedsel voor een bepaalde tijd. De temperatuur en wecktijd zijn afhankelijk van het recept.

Stap 7 – Haal de weckpotten met een wecktang uit het water. Pas op, want zowel het water als de weckpotten zijn heet. Laat de potten minimaal 12 uur afkoelen en verwijder vervolgens de klemmetjes. Wanneer het goed is gegaan zijn de potten nu stevig dicht vanwege het vacuüm.

Stap 8 – Bewaar de potten op een donkere en koele plek. Je kunt je geweckte groenten of fruit nu een lange tijd bewaren!

Bron: Pets Place (oktober 2021)

Groente en fruit wecken

Chutney

Chutney is een zoetzure smaakmaker die je net als mosterd kunt eten, bijvoorbeeld bij kaas of vleeswaren. Je kunt hem ook toevoegen aan stoofpotten of sauzen, om net wat extra smaak toe te voegen. In chutney wordt vaak groente en/of fruit verwerkt. Ui, knoflook, paprika, tomaat, courgette en pompoen zijn bekende ingrediënten. Voor de zoete smaak worden vaak appels of gedroogd fruit (zoals rozijnen of dadels) toegevoegd. Suiker en (wij)azijn zijn ook standaard ingrediënten in een chutney. Om te variëren worden vaak kruiden en specerijen toegevoegd.

Kookboek

Al je favoriete recepten bij elkaar in een digitaal kookboek. De Receptenmaker app is een digitale kookschrift waar je je favoriete recepten heel makkelijk in kan verzamelen. Je kunt een eigen recept invoegen of snel een recept toevoegen van bekende receptensites. Deze app kent de zogenaamde kookstand zodat je telefoon aanblijft en je jouw recepten steeds in beeld hebt wanneer je aan het koken bent. Super handig!

PAS CREATIONS

Rode uienchutney

Rode uienchutney is heerlijk bij kaas en dan vooral bij geitenkaas. Maar deze chutney doet het ook goed bij vlees en hij is zowel koud als warm lekker.

Je kunt een opengebroken pot chutney zeker een week bewaren in de koelkast.

PAS CREATIONS

Tomatenchutney

Tomatenchutney is de meest populaire van alle chutneys in India. Tomatenchutney leent zich voor verschillende toevoegingen zoals rozijnen, gemberwortel en appel.

Heb je weinig tijd om te koken, pak een potje van deze chutney en serveer dat bij een stukje vlees. In een handomdraai een lekkere maaltijd op tafel

PAS CREATIONS

Tomatensaus

Er kan niets op tegen een homemade tomatensaus, waarvan de geur alleen al je het water in de mond doet lopen. Op het recept van deze basissaus kun je volop variëren door de ene keer extra kruiden toe te voegen voor een kruidige variant en de andere keer een Spaanse peper voor een pittige saus. Alles is mogelijk.

Tips & Tricks

Heb je vragen, stuur dan een berichtje naar info@pascreations.com of vul het contactformulier in.